Bara gulliga gårdsbutiker eller alkoholindustrins våta dröm?
Krönika av Maj-Lis Lööw
Jag antar att du känner igen begreppet ”gårdsförsäljning”. Det har surrat i den politiska debatten i många år men nu vill regeringen vill att det skall bli verklighet 2025. Många ser fram emot det med förväntan, andra med stor oro. De flesta tycker väl inte det är någon stor fråga. Jag hör till de oroliga och jag vill gärna tala om varför. Frågan om gårdsförsäljning ingår nämligen i ett mycket större sammanhang än bara några gulliga butiker och glada turister.
Sverige har sedan länge en mycket restriktiv alkoholpolitik med rötter i vår historia – ett försupet och fattigt folk som reste sig och skapade demokrati och välstånd. När vi skulle ansluta oss till handelsgemenskapen i EU så krockade mycket av vår alkoholpolitik med idén om fri handel över gränsema. Jag vet att det var hårda förhandlingar. Till slut fick vi ge upp delar av reklamförbudet, vi fick släppa på restriktionerna för privatinförsel från utlandet och vi tvingades acceptera näthandel. Vi fick lägga ner Vin&sprit som hade monopol på distributionen av alkoholen.
Bara ett undantag fick vi behålla, det så kallade ”detaljhandelsmonopolet” eller vad vi i dagligt tal kallar Systembolaget. EU accepterade att det handlade om att vi ville värna folkhälsan. Systembolaget behövs för att reglera både tillgänglighet och priser, som är de viktigaste verktygen för att minska alkoholskador, misshandel och olyckor.
Men inte kan det vara skadligt för folkhälsan om de bönder som odlar vin, brygger öl eller tillverkar cider kan få sälja ett par flaskor tillsammans med färskpotatisen och äggen? Nej, troligen inte. Om det bara stannade där. Men låt dig inte förföras av idyllen. Här ligger fler i startgroparna som vill kalla sig gårdsbutiker, små bryggerier och destillerier i varenda buske. I förlängningen vädrar alkoholindustrin att deras våta dröm skall gå i uppfyllelse – Systembolaget skall bort.
För här har vi den springande punkten. Vad säger resten av EU om Sverige nu vill sälja alkohol någon annanstans, förutom på Systemet? Troligen frågar dom – hur ska ni ha det egentligen? Monopol eller inte? Utredning efter utredning har sagt att med gårdsbutiker så kan Sverige inte kan räkna med att få behålla Systembolaget. På Tidö brydde dom sig inte. Dom bestämde sig för att chansa. Håll andan och håll tummarna.
Paradoxalt nog är det en av Sveriges populäraste inrättningar om sätts på spel. I mätning efter mätning ligger Systembolaget på topp i betyg när det gäller utbud, service och förtroende. Till och med en nykterist botaniserar gärna i det förnämliga utbudet av alkoholfritt.
Maj-Lis Lööw